ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ЧЕСТВАНИЯ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Sep 22

На 22 септември 2024 г. в градовете Варна и Бургас тържествено беше отбелязана 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Отбелязването на празника в град Варна започна в 10:00 ч. на площад „Независимост“. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на представителния блок от ВВМУ,,Н. Й. Вапцаров”, след което маршът ,,Един завет”, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, огласи площадa.

 Ритуалът продължи с молебен за България, отслужен от свещенослужители на Варненската и Великопреславска митрополия и с тържествено издигане на националното знаме на Република България, знамето на Европейския съюз и на Община Варна.

Официални гости бяха областният управител на Област Варна госпожа Андрияна Андреева, кметът на Община Варна господин Благомир Коцев, представители на държавната и местна власт, офицери от Военноморските сили.

В град Бургас отбелязването на празника започна пред сградата на Общината с приемане на строя на представителните блокове от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Командването за логистична поддръжка от заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков.

Изпълнен бе Химна на Независимостта, написан от капелмайстора на 24-ти Пехотен черноморски полк – Георги Шагунов.

След това бе проведен ритуал по тържествено издигане на националното знаме на Република България и знамената на Европейския съюз и на Община Бургас.

Представители  на бургаското духовенство отслужиха празничен молебен за благоденствието на независима България.

Отбелязването на празника продължи, пред паметника на 24–ти Пехотен черноморски полк пред Военен клуб – Бургас, със заупокойна молитва в памет на загиналите български войни и ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.

На тържествата присъстваха представители на областна и общинска администрация Бургас, ученици, много граждани и гости на града.