НАВЪРШИХА СЕ ШЕСТДЕСЕТ И ШЕСТ ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ

Jul 19

На 10 юли 2024 г. се навършиха 66 години от сформирането на Първи отделен дивизион противолодъчни кораби, чийто наследник днес е Първи дивизион патрулни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По този случай днес, 19 юли, в района на военното формирование се проведе церемония, която започна с тържествено вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване.

Гости на тържеството бяха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Ваньо Мусински, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков, заместник-началникът по административната част на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Вълчо Атанасов, командири на военни формирования и офицери от Военноморските сили, бивши командири на дивизиона и военнослужещи от резерва, служили в състава на дивизиона.

В празничното си слово командирът на дивизиона капитан І ранг Борислав Великов очерта водещото място на формированието в историята на Военноморските сили, благодари на личния състав за успешното изпълнение на задачите, въпреки съпътстващите трудности и предизвикателства. Той подчерта, че това се случва благодарение преди всичко на непримиримостта, волята, професионализма и полаганите от екипажите ежедневни усилия. Акцентира върху повишената мотивация на личния състав с очакваното приемане в състава на дивизиона на новостроящите се кораби.

Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Ваньо Мусински поздрави командването и личния състав на дивизиона. Той изрази своята увереност, че и в бъдеще те ще съхранят трудолюбието, сплотеността и устрема си, изпълнявайки всеотдайно и прецизно поставените задачи и издигайки престижа и авторитета на Военноморските сили на България.

По повод тържественото отбелязване на годишнината, със заповеди на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на дивизиона бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи. Също така, двама военнослужещи от дивизиона бяха наградени с парична награда от председателя на Клуб Първи дивизион патрулни кораби о.р. капитан II ранг Спартак Джуров.

Празникът завърши с обща снимка и среща на поколенията.